Wrocławski Komitet Solidarności Producentów Żywności

Z Encyklopedia Solidarności

Wersja z dnia 00:48, 6 wrz 2013 autorstwa Paweł Wzgórzyński (dyskusja | edycje) (Zabezpieczono "Wrocławski Komitet Solidarności Producentów Żywności" ([edytowanie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze) [przenoszenie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze)))
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)

Wersja robocza.

Wrocławski Komitet Solidarności Producentów Żywności, porozumienie KZ „S” zakładów produkujących i magazynujących artykuły żywnościowe, powołane XI 1981 we Wrocławiu z inicjatywy Eugeniusza Mularskiego. Jego celem było przygotowanie zapasów żywności oraz wprowadzenie rozwiązań organizacyjnych w dziedzinie produkcji i dystrybucji podstawowych artykułów żywnościowych (poza kontrolą władz państwowych i administracji przedsiębiorstw) na wypadek interwencji zbrojnej państw Układu Warszawskiego.

Komitet zamierzał przede wszystkim zgromadzić surowce do wypieku pieczywa, by zaopatrzenie mieszkańców miasta mogło się odbywać bez zakłóceń w warunkach odcięcia wszystkich dostaw, a nawet oblężenia miasta. W porozumieniu z KZ „S” Ogrodu Botanicznego, znajdującego się w sąsiedztwie największej wrocławskiej piekarni, członkowie Porozumienia przygotowywali, m.in. prowizoryczne magazyny w namiotach. Działania te przerwali po wprowadzeniu stanu wojennego.

Artur Adamski